پارک فناوری پردیس و پارک فناوری سلامت پردیس
پارک فناوری پردیس در بدو تاسیس ذیل نهاد ریاست جمهوری فعالیت خود را آغاز کرد و از زمان شکلگیری معاونت علمی و فناوری رییس جمهور به عنوان یک واحد مستقل از این معاونت به فعالیت خود ادامه میدهد. همچنین پارک فناوری سلامت پردیس نیز تاسیس شد تا زمینه ساماندهی و ارایه خدمت متمرکز برای فعالیت واحدهای فناور و شرکتهای دانشبنیان در حوزه فناوریهای سلامت را فراهم نماید.
پارک فناوری پردیس همانند سایر دستگاههای پژوهشی و فناوری کشور در ساختار هیات امنایی اداره میشود. ریاست هیات امنای پارک فناوری پردیس بر عهده معاون اول محترم رییسجمهور قرار گرفته است و معاون علمی و فناوری رییسجمهور بهعنوان نایب رییس هیات امنا و 14 تن دیگر از وزرا، معاونان وزیر و شخصیتهای علمی، فناوری، اقتصادی، علمی و دانشگاهی کشور سایر اعضای آن میباشند.
واحدهای فناور و نقش آنها در پارک فناوری پردیس
واحدهای فناور، مهمترین عنصر تشکیل دهنده پارک فناوری پردیس هستند که بیشترین سهم در عملکرد اقتصادی مجموعه پارک را به خود اختصاص میدهند. در حال حاضر بیش از 600 واحد فناور و کارگزار ارائه دهنده خدمات تخصصی کسب و کار در پارک مشغول به فعالیت هستند که از این میان 131 شرکت دارای تاییدیه دانشبنیانی میباشند.
علاوه بر شرکتهایی که در حال حاضر عضو پارک فناوری پردیس هستند، از ابتدای شروع به کار پارک در مدت 20 سال، 348 شرکت فناور نیز برای مدتی پیشبرد فعالیتهای خود را در محل پارک فناوری پردیس پیگیری نمودند و سپس از پارک خارج شدند.
تعداد واحدهای فناور عضو
بسیاری از شرکتهای عضو خانواده پارک فناوری پردیس محصولاتی تولید میکنند که تعداد معدودی از کشورهای دنیا به فناوری تولید آنها دست یافتهاند و همچنین تولیدات خانواده پارک فناوری پردیس پاسخگوی بسیاری از نیازهای کشور در زمینه محصولات تحریمی است. از اینرو پارک فناوری پردیس نقش بسزایی در تجاریسازی نتایج پژوهشهای علمی، خودکفایی کشور در حوزه فناوریهای پیشرفته و خنثیسازی اثر تحریمهای ظالمانه علیه کشور دارد.
فعالیت مجموعه پارک فناوری پردیس علاوه بر تامین نیازهای داخلی کشور، موجب جلوگیری از خروج ارز از کشور میشود که این میزان تنها طی سالهای 1398 و 1399 بیش از 353 میلیون دلار در سال میشود که میتواند بسیار بیش از این مقدار افزایش یابد.
واحدهای فناوری که به عضویت پارک درآمدهاند به طور مستمر تحت نظارت قرار دارند تا روند رشد و پیشرفت آنها همواره ادامه داشته باشد. علاوه بر واحدهای فناور، شرکتهای ارائه کننده خدمات تخصصی کسب و کار نیز در پارک فناوری پردیس مشغول به فعالیت هستند که در حال حاضر تعداد آنها به 51 مورد میرسد.
عملکرد اقتصادی پارک فناوری پردیس
مجموع فروش واحدهای فناور مستقر در پارک فناوری پردیس طی سالهای 1385 تا 1399، به رقمی بالغ بر 600 هزار میلیارد ریال بوده که بیش از 77 درصد از این میزان طی 5 سال اخیر محقق گردید. بر اساس اطلاعات عملکرد شرکتها طی این سالها، میزان فروش شرکتها به طور میانگین، سالانه 39 درصد رشد داشته است.
فروش داخلی محصولات شرکتها و صادرات
صادرات محصولات و خدمات شرکتهای عضو پارک فناوری پردیس طی سالهای 1389 تا 1399 بیش از 305 میلیون یورو بوده است. محصولات صادراتی واحدهای فناور عضو پارک با بیش از 50 عنوان محصول به 22 کشور در قاره آسیا، اروپا و آفریقا صادر میشود. لازم به توضیح است که صادرات شرکتهای عضو پارک فناوری پردیس نیز همانند بسیاری از بخشهای کشور تحت تاثیر افزایش فشار تحریمهای اقتصادی قرار گرفته است. اما با این وجود، محصولات فناورانه شرکتهای عضو این پارک همچنان مورد تقاضای مشتریان بینالمللی است.
رشد اشتغال و سرمایهگذاری
در انتهای سال 1400، حدود بیش از 8200 نفر پرسنل در مجموعه پارک فناوری پردیس، واحدهای تابعه و شعب آن مشغول به فعالیت بودند که به طور متوسط رشد سالیانه حدود 12 درصد داشته و این تعداد معادل حدود 13 درصد از مجموع پرسنل شاغل در کل پارکهای علم و فناوری کشور بوده است.
بر اساس گزارشهای منتشر شده از پارکهای علم و فناوری کشور، در سال 1398 بیش از 81 درصد از کل فروش و بیش از 31 درصد از کل صادرات واحدهای فناور مستقر در پارکهای علم و فناوری کشور توسط شرکتهای عضو پارک فناوری پردیس محقق گردید که این موضوع بیانگر پیشتازی پارک فناوری پردیس در توسعه اقتصاد دانشبنیان کشور است.
فضاهای پژوهشی و آینده پارک
تا پایان سال 1400 حدود 281,000 مترمربع فضاهای پژوهش و فناوری توسط بخش خصوصی در 328,331 مترمربع اراضی واگذار شده به شرکتها در پارک فناوری پردیس احداث و تجهیز شد که سرمایهگذاری معادل 77,000 میلیارد ریال سرمایهگذاری است که معادل با 7.4 درصد بودجه عمرانی سال 1400 کل کشور است. این مقدار معادل 25 برابر سرمایهگذاری دولتی انجام شده در این پارک است.
با تکمیل ساختمانهای در حال ساخت و همچنین فازهای توسعهای پارک فناوری پردیس، تعداد پرسنل مشغول در این پارک به بیش از 60 هزار نفر خواهد رسید و این پارک به یکی از قطبهای اصلی جذب و اشتغال نیروهای متخصص و دانشمندان جوان کشور تبدیل خواهد شد.